Blog Details

MCQs on Digestive System

Bhuwan Joshi 2024-03-30 07:13:17 855 1

MCQs on Digestive System
1. The enzymes present in pancreatic juice are
A. Amylase, Trypsinogen, Peptidase, Rennin
B. Trypsinogen, Lipase, Amylase, Pro carboxypeptidase
C. Peptidase, Pepsin, Amylase, Rennin
D. Maltase, Amylase, Trypsinogen, Pepsin
Answer: B. Trypsinogen, Lipase, Amylase, Pro carboxypeptidase

2. Which of the following hormones stimulates the production of pancreatic juice and bicarbonate?
A. Insulin and glucagon
B. Cholecystokinin and secretin
C. Gastrin and insulin
D. Angiotensin and epinephrine
Answer: B. Cholecystokinin and secretin

3. Infants’ gastric juice contains
A. Nuclease, pepsinogen, lipase
B. Maltase, pepsinogen, rennin
C. Amylase, rennin, pepsinogen
D. Pepsinogen, lipase, rennin
Answer: D. Pepsinogen, lipase, rennin

4. The absorption of fructose by intestinal mucosa is
A. Co-transport mechanism
B. Simple diffusion
C. Facilitated transport
D. Active transport
Answer: Facilitated transport

5. Carboxypeptidase requires _______ for its activity
A. Copper
B. Niacin
C. Iron
D. Zn
Answer: Zn

6. Na+ and other carrier ions facilitate absorption of:
A. Amino acids and fructose
B. Fatty acids and glycerol
C. Fatty acids and glucose
D. Amino acids and glucose
Answer: Amino acids and glucose

7. Secretin and cholecystokinin are secreted in:
A. Pyloric region
B. Ileum
C. Duodenum
D. Esophagus
Answer: Duodenum

8. Which of the following hydrolytic enzymes act in low pH?
A. Peroxidases
B. Hydrolases
C. Amylases
D. Proteases
Answer: Proteases

9. Which of the following is synthesized and stored in the liver cells?
A. Galactose
B. Lactose
C. Glycogen
D. Arabinose
Answer: Glycogen

10. The disease caused due to deficiency of nicotinic acid is:
A. Anaemia
B. Osteomalacia
C. Xerophthalmia
D. Pellagra
Answer: Pellagra

Leave Your Comment

0 Comment