 Bhuwan Joshi
                            
                             2024-04-07 08:22:28
                             609
                             1
 Bhuwan Joshi
                            
                             2024-04-07 08:22:28
                             609
                             1
                        1. The cause of short-term or acute vitamin A poisoning is due
to: 
(a)
Eating the liver of Mule deer
(b)
Eating the liver of Buffalo
(c)
Eating the liver of Ostrich
(d) Eating the liver of Polar bear
Answer: Eating the liver of Polar bear
2. Which of the
following is the most essential nutrient for a woman during her initial stages
of pregnancy to prevent birth defects?
(a)
Thiamin
(b)
Folic acid
(c)
Vitamin C
(d)
Vitamin E
Answer: Folic acid
3. Which of the
following food sources has the highest levels of vitamin C?
(a)
Parsley
(b)
Broccoli
(c)
Black currants
(d)
Orange juice
Answer: Black currants
4. Which of the
following vitamins helps in blood clotting?
(a)
Vitamin A
(b)
Vitamin C
(c)
Vitamin D
(d)
Vitamin K
Answer: Vitamin K
5. Which is the leading
cause of blindness in children worldwide?
(a)
Glaucoma
(b)
Cataracts
(c)
Color blindness
(d) Vitamin A deficiency
Answer: Vitamin A deficiency
6. Which of the
following vitamin deficiency causes Beriberi?
(a)
Vitamin B1
(b)
Vitamin B2
(c)
Vitamin B6
(d)
Vitamin B12
Answer: Vitamin B1
7. Who is most likely to
develop scurvy – A vitamin C deficiency?
(a)
A pregnant woman
(b)
A malnourished child
(c)
A long-time alcoholic
(d)
A person with the eating disorder anorexia nervosa
Answer: A long-time alcoholic
8. Which of the
following vitamin functions as both, hormone and visual pigment?
(a)
Thiamine
(b)
Retinal
(c)
Riboflavin
(d)
Folic acid
Answer: Retinal
9. Which of the
following nutrient deficiency causes megaloblastic anaemia?
(a)
Folic acid
(b)
Niacin
(c)
Pyridoxine
(d)
Cobalamin
Answer: Folic acid
10. Which of the
following is a fat-soluble vitamin?
(a)
Vitamin B
(b)
Vitamin C
(c)
Vitamin B12
(d)
Vitamin K
Answer: Vitamin K
11. Which of the
following diseases is caused by the deficiency of Niacin?
(a)
Scurvy
(b)
Rickets
(c)
Pellagra
(d)
Pernicious anemia
Answer: Pellagra
12. Which of the
following vitamins serves as a hormone precursor?
(a)
Vitamin A
(b)
Vitamin C
(c)
Vitamin D
(d)
Vitamin K
Answer: Vitamin D
13. Which of the
following is a component of the coenzyme A?
(a)
Retinol
(b)
Pyridoxine
(c)
Retinoic acid
(d)
Pantothenic acid
Answer: Pantothenic acid
14. Which of the
following vitamins is also known as cobalamin?
(a)
Vitamin B11
(b)
Vitamin B2
(c)
Vitamin B6
(d)
Vitamin B12
Answer: Vitamin B12
15. Which of the
following statements is false about Ascorbic acid?
(a)
It shows antioxidant activity
(b)
It is a strong reducing agent
(c)
It can be synthesized in the body
(d)
Involved in the hydroxylation of prolyl- and lysyl-residues of collagen
Answer: It can be synthesized in the body
16. Which of the
following vitamins has a coenzyme function?
(a)
Vitamin A
(b)
Vitamin C
(c)
Vitamin B
(d)
All of the above
Answer: All of the above
17. Which of the
following food source are the best sources of vitamin A?
(a)
Sweet potato
(b)
Poultry
(c)
Legumes
(d)
Dairy products
Answer: Sweet potato
18. Which of the
following is a water-soluble vitamin?
(a)
Vitamin B1
(b)
Vitamin C
(c)
Vitamin B2
(d)
All of the above
Answer: All of the above
19. Weakness in muscles
and increase in the fragility of red blood cells is caused due to the
__________.
(a)
Deficiency of vitamin E
(b)
Deficiency of vitamin D
(c)
Deficiency of vitamin C
(d)
Deficiency of vitamin A
Answer: Deficiency of vitamin E
20. Which of the
following is the scientific name of Vitamin K?
(a)
Ascorbic acid
(b)
Phytonadione
(c)
Tocopherol
(d)
Pantothenic Acid
Answer: Phytonadione
Summary on Vitamins
| Name | Solubility | Food Sources | Deficiency Diseases | 
| Vitamin A | Fat | Green leafy vegetables, ripe yellow fruits, guava, milk, liver, nuts, tomatoes, oranges, carrots, broccoli, watermelon etc. | Hyperkeratosis, night blindness, and keratomalacia | 
| Vitamin B1 (Thiamine) | Water | Fresh fruits, potatoes, sweet potatoes, peas, corn, cashew nuts, wheat, milk, black beans, dates etc. | Beriberi | 
| Vitamin B2 (Riboflavin) | Water | Bananas, dates, mushrooms, grapes, mangoes, peas, pumpkin, popcorn etc. | Slow growth, sore eyes | 
| Vitamin B3 (Niacin) | Water | Meat, fish, eggs, milk products, cereals, mushrooms, guava etc. | Pellagra | 
| Vitamin C | Water | Fresh fruits, black currant, broccoli, goat milk and chestnuts. | Scurvy | 
| Vitamin D | Fat | Fish, egg, liver, beef, cod, chicken breast etc. | Rickets and Osteomalacia | 
| Vitamin E | Fat | Potatoes, pumpkin, guava, mango, milk, nuts, seeds etc. | Heart problems, Haemolysis and sterility | 
| Vitamin K | Fat | Tomatoes, broccoli, chestnuts, cashew nuts, beef, lamb, mangoes, grapes etc. | Haemorrhage | 
Leave Your Comment